Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výtvarné techniky

Kresba je nejbezprostřednějším uměleckým vyjádřením.

První dřevěnou tužku používali v 17.století, ke konci 18. století na popud Napoleona vynalezli základ pro výrobu tužky, který se používá dodnes - amorfní grafit s jílem.

Pastelové techniky jsou charakteristické jemnou kresbou. Důležitý je podkladový materiál, na kterém ulpívá drobící se pigment.

Suché pastely, olejové pastely.

Efekt "sgrafito" dosáhneme olejovým pastelem tmavé barvy, který překryjeme vrstvou světlé barvy, poté vyškrábáváme kresbu.

Technika kombinace olejového pastelu a akvarelové, akrylové barvy na hrubozrnném papíru - světlým olejovým pastelem pokryjeme plochu, poté ji natřeme tmavou akrylovou barvou. Po zaschnutí seškrábeme např. větší plochy (obloha) malým dlátem a poté dřevěnou tyčinkou vyškrábeme kresbu.

Křída a tyčinka Conté je charakteristická kresbou na barevný papír s černými nebo býlími křídami.

Uhel patří mezi nejstarší kresebný materiál. Vyrábí se pálením z vrbových, révových proutků.

Práce na středně až tmavě tónovaném papíře - bílý akvarelový papír natřete barevným akrylem. Po zaschnutí bílou tyčinkou conté a s černou, vytváříte kresbu, která Vám díky barevnému podkladu vzniká velmi rychle a s krásnými detaily.

 Malba - každá malba musí nějakým způsobem přilnout k podkladu. Můžeme to nazývat pojidlem, kterým je arabská guma v akvarelu, žloutek v tempeře, vysychavý olej v olejomalbě, včelí vosk v enkaustice.

 
 

 



Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 30920
Měsíc: 558
Den: 32